: : Π.Σ.Ε.Ν.Δ.Ε.Π.Ε.18 : :

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤIKΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
ΠΣΕΝΔΕ ΠΕ 18

Προς
ΥΠΕΠΘ
Γραφείο Υπουργού
Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων Βουλής
Τμήμα Β'ΤΕΕ


ΘΕΜΑ: «Η ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ
Β. ΝΟΣΛΕΥΤΗ»


Πιστεύοντας ότι στις προθέσεις σας είναι η βελτίωση και η θωράκιση της Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ζητούμε, λαμβάνοντας υπόψη την 10μηνη συνεργασία μας και τους παρακάτω λόγους , να αποσύρετε την προς κύρωση απόφαση του Ειδικού Γραμματέα αρ. πρωτ. 80033/Γ2 \\ 4 - 8 - 06.

Η Ειδικότητα βοηθού Νοσηλευτή, επιχειρηματολογώντας κατά της επίμαχης προς κύρωση Υπουργού απόφασης αρ. πρωτ. 80044/Γ2 // 4/8/06 που αιφνίδια εν μέσω θέρους, μονομερώς & λανθασμένα, αποφάσισε ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ, θέλουμε να πιστεύουμε πιεζόμενος χρονικά, έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα για να βρίσκετε στα ΕΠΑΛ για τους εξής λόγους:

1. Η Ειδικότητα του Βοηθού Νοσηλευτή είναι η μοναδικά θεσμοθετημένη επαγγελματικά, ειδικότητα που συνεχώς εδώ και τριάντα χρόνια δίδεται από την Τεχνική Εκπαίδευση του ΥΠΕΠΘ.

2. Ποτέ δεν παρουσιάστηκε ανάγκη κατάργησης ή υποβάθμισης της όταν η εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και η θέση της Διεύθυνσης της Τε/νικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ θέτει την Νοσηλευτική σαν πρώτη επιλογή.

3. Ο σχεδιασμός του Π.Ι του ΥΠΕΠΘ και κυρίως της Υπουργού ήταν να επιλεγούν ειδικότητες που να έγουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας και φυσικά η ειδικότητα βοηθού Νοσηλευτή ( σύμφωνα με την ΕΣΥΕΑ, τον ΟΕΕΚ και τον ΟΑΕΔ και την κατάσταση τρομακτικής έλλειψης προσωπικού στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της γώρας) με διαρκή απορρόφηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- έγει ορίζοντα 30ετίας εφόσον οι κενές οργανικές θέσεις των βοηθών μόνο Νοσηλευτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προσεγγίζουν τις 40.000.

4. Οφείλεται επίσης να γνωρίζετε ότι σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας οι βοηθοί Νοσηλευτών, εκτελούν χρέη Νοσηλευτή και αποτελούν τον κύριο μοχλό λειτουργίας τους.

5. Αποτελεί αναγκαιότητα ι αναγκαιότητα για τους βοηθούς Νοσηλευτών να γνωρίζουν μαθηματικά φυσική , χημεία και όλο το φάσμα των Γενικών Μαθημάτων γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις αρρώστων στο Νοσοκομείο όλων των επιπέδων μόρφωσης ,να συνεργαστούν με το ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ και να λάβουν μέρος ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ με αυξημένες απαιτήσεις όπως

• Μέτρηση και αναγραφή των ζωτικών σημείων των ασθενών,
• Υπολογισμός δοσολογιών φαρμάκων,
• Χορήγηση και εντοπισμός των παρενεργειών τους,
• Ακριβείς μετρήσεις των δόσεων στην ενδοφλέβια χορήγηση υγρών; κλπ),
Και ένα σωρό άλλες που δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούν εδώ και υπάρχουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας τους.
Πρέπει να τονισθεί ότι εδώ και τριάντα χρόνια, οι τεχνικές σχολές (ΤΕΣ) του Υπ. Υγείας που και τα προγράμματα τους επικαλέστηκε το ΥΠΕΠΘ καλούν καθηγητές από το ΥΠΕΠΘ κάθε χρόνο με τεράστια έξοδα να καλύψουν τι; ανάγκες, τους σε Μαθηματικά, Ελληνικά ,Φυσική και Χημεία.

6.Δημιουργείται το ερώτημα πως μια Ειδικότητα 1η σε ζήτηση για Επαγγελματική αποκατάσταση Παγκοσμίως που δίνει την δυνατότητα (σε μια ενδεχομένως μελλοντική Ομοσπονδοποιημένη Ευρώπη) για εύκολη μετάβαση χωρίς δυσκολίες ανεύρεσης εργασίας μεταξύ των κρατών μελών και όχι μόνο, θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα και να αναβαθμιστεί (όπως είχε προτείνει το Π.Ι. και η Διεύθυνση της Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ) στο νέο τύπου Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) , αντί να υποβαθμιστεί σε Τεχνική Σχολή (ΕΠΑΣ), χωρίς πρόσβαση στα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο;

7.Μάλλον η μονομερής αυτή προς κύρωση απόφαση, σε αντίθεση με τις θέσεις της Διεύθυνσης της Τεχνικής Εκπαίδευσης και της Εισήγησης του Π..Ι., είναι αποτέλεσμα πιέσεων και πλάνης: Σκεφτήκατε:
Τα 9 (εννεα) Τμήματα του ΤΕΙ και τα 3 (Τρία) Τμήματα του Πανεπιστημίου της Νοσηλευτικής και της Στρατιωτικές σχολές της Νοσηλευτικής, από πού θα αντλούν τους μαθητές τους για την εύρυθμη λειτουργία τους, (όταν επιλέγηκαν μάλλον συντεχνιακά με τα κριτήρια της υπογεννητικότητας και της ανεργίας} ειδικότητες που δεν έχουν και στις δύο βαθμίδες της τριτοβάθμιες εκπ/σης αντίστοιχες ειδικότητες και πενιχρή απορρόφηση στην αγορά εργασίας.;
Γιατί κάποιος που θέλει να γίνει Β. Νοσηλευτή πρέπει να γίνει πρώτα Β. Βρεφονηπιοκόμος ή Β. Φαρμακείου ;

8.Προφανώς στην μονομερή αυτή προς κύρωση Υπουργού απόφαση, δεν αξιολογήθηκε ή ενημέρωση (που επι 10 μηνών συνεργασίας παρείχαμε σε όλους τους φορείς) ότι:
Στον Τοιιέα Υγείας και Πρόνοιας των ΤΕΕ η ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτή αποτελεί περίπου το 60-65% της δύναμης τους
το 55% των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα ΤΕΕ είναι Βοηθοί Νοσηλευτών,
το 92% περίπου συμμετέχει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Δηλαδή 9 στους 10 Νοσηλευτές είναι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από την οποία με την παρούσα Υπουργική απόφαση αποκλείονται
Η σπουδαιότητα των μαθημάτων όπως η Χειρουργική, η Παθολογία, η Νοσολογία, η Φαρμακολογία ,η Νευρολογία είναι βέβαιο ότι πρέπει να διδάσκονται σε μαθητές υψηλότερου επίπεδου με υποδομή και συνεχή τριβή με μαθήματα γενικής παιδείας , από αυτό που θα προσφέρεται στις ΕΠΑΣ


ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΓΙΑΤΙ ΙΑΤΡΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ , ΠΑΡΑΜΥΘΙ , ΙΧΝΟΓΡΑΦΙΑ Κ.Α.
 


Σαφώς και το επιχείρημα του Κου Αλεξανδρή {Σύμβουλος Ειδικού Γραμματέα κ Ράμμα - συνάντηση Υπουργείου 17/8/06), πως αν επιθυμούν οι Νοσηλευτές να συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις, μπορούν αφού τελειώσουν τις ΕΠΑΣ (Τεχνικές Σχολές) να ξαναφοιτήσουν επιπλέον για ένα χρόνο είναι εντελώς ανυπόστατο, για τους εξής λόγους:
• Η ειδικότητα Β. Νοσηλευτή αποτελείται από πλειάδα Ιατρικων και Νοσηλευτικών ειδικοτήτων και επιστημονικών μαθημάτων.
• Για το λόγο αυτό οι μαθητές μας έχουν και το μεγαλύτερο & με διαφορά ποσοστό
επιτυχίας στην εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού
προϋπόθεση αποτελούν τα μαθήματα ειδικότητας (Παθολογία, Χειρουργική,
Νεφρολογία, Ουρολογία, Ψυχιατρική, κλπ) και όχι η χειροτεχνία και η ιχνογραφία και το παραμύθι που είναι σαφώς υποδεέστερα από τα παραπάνω
• Μια ειδικότητα με επιστημονικό κύρος όπως η Νοσηλευτική, δεν μπορεί να ασχολείται με χειροτεχνίες νηπίων, μόνο και μόνο για να έχει δικαίωμα
στην υποψηφιότητα των μαθητών της για συμμετοχή στις Πανελλήνιες εξετάσεις με επιπλέον ένα χρόνο φοίτησης


9. Η Νοσηλευτική Ειδικότητα, συμβάλλει στην άμεση αντιμετώπιση ανθρώπων, για αυτό και πρέπει οι Νοσηλευτές να λαμβάνουν ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, αφού η συμπεριφορά τους -αποδεδειγμένα στην πράξη, -διαμορφώνεται υγιώς όταν λαμβάνουν γνώσεις και μαθήματα Γενικής παιδείας. Η ψυχική καλλιέργεια, η καλλιέργεια της γλώσσας και της επικοινωνίας, αποτελούν το σημαντικότερο προσόν για τους Νοσηλευτές, γιατί εκτός από την καλή συμπεριφορά, αναδεικνύουν και την υπευθυνότητα τους, (στην άμεση αντιμετώπιση της ζωής ανθρώπων και όχι άψυχων αντικειμένων).
Φανταστείτε, τον εαυτό σας, στο κρεβάτι ενός Ιδρύματος να σας νοσηλεύει, Νοσηλευτής, που δεν γνωρίζει φυσική, χημεία, μαθηματικά ,ξένη γλώσσα ,άρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν ξέρει να σας προσμετρήσει ορθά τα ζωτικά σας σημεία, ούτε να καθορίσει με ακρίβεια την δόση του φαρμάκου που κυλάει στις φλέβες σας και είναι άκρως τοξικό, ούτε να αναγνωρίζει επαρκώς τυχόν χημικές παρενέργειες, ούτε να κατανοήσει τις ιατρικές οδηγίες και να μεταβιβάσει με ακρίβεια και ορθότητα επιστημονικές πληροφορίες, κλπ,. και δεν έχει την καλλιέργεια και την υποδομή που χρειάζεται να εκτιμήσει το επίπεδο επικοινωνίας και τον τρόπο συμπεριφοράς σε σας και τους συγγενείς σας.

10. Σαφώς τα ΤΕΕ είχαν δυσκολίες στη λειτουργία τους, ωστόσο αν κρίνουμε από τα μειωμένα έσοδα των Ιδιωτικών κέντρων ελευθέρων σπουδών, που μειώθηκαν κατά 40% μέσα στην παρελθούσα 3τία, παρά τις δυσκολίες είχαν πετύχει το σκοπό της δωρεάν εκπαίδευσης.
Η χώρα μας που υστερεί στην Τεχνική Εκπαίδευση σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες, και τα παιδία που δεν θα έχουν:
• Ούτε την δυνατότητα επιλογής να λάβουν δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση σε
μία από τις 30 καταργούμενες ειδικότητες
• Ούτε το κίνητρο της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

11. Ποιοι ωφελούνται από αυτή την προς κύρωση Υπουργού απόφαση;
• Σαφώς οι Ιδιώτες που τρίβουν τα χέρια τους.
Ποιοι ζημιώνονται;
• Σαφώς η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (η οποία περιθωριοποιείται και διαλύεται οικονομικά και κοινωνικά) και ιδιαίτερα οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις που οδηγούνται σε τεράστια απώλεια εισοδήματος. Σε μια εποχή που η ανεργία αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα για τη χώρα και χρειαζόμαστε στο νέο τύπο λυκείου με ειδικότητες όπως η Νοσηλευτική που παράγουν ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

12. Δηλαδή είναι φρόνιιιο το 50% του μαθητικού δυναμικού των ΤΕΕ οι Β. Νοσηλευτών, που 9 στους 10 δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις να αποκλείονται από αυτές (υποβαθμισμένες στις ΕΠΑΣ) και να συμμετέχουν στα ΕΠΑΛ ειδικότητες που δεν έχουν:
• ούτε τμήματα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ
• ούτε σημαντική προσέλευση μαθητών ούτε τύχη στην αγορά εργασίας ούτε ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλήνιες εξετάσεις
• ούτε συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ {εφόσον παράγουν ανέργους}
Στην ερώτηση ιιας με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν; (Βοηθοί Βρεφοκόμοι, Βοηθοί φαρμακείου, κλπ). Δεν πήραμε καμία απολύτως απάντηση.

13. Επιπλέον στην Ειδικότητα της Νοσηλευτικής στον τομέα Υγείας και πρόνοιας το 35% της Γ Τάξης προστίθενται από το Υπ. Υγείας Βοηθοί Νοσηλευτών και το Υπ. Εργασίας, για να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και να εξελιχθούν επαγγελματικά, σε Νοσηλευτές, θα τους στερήσουμε αυτό το δικαίωμα; Σαν Υπ.
Παιδείας, ο επίσημος φορέας Εκπαίδευσης της χώρας «θα τους κλείσουμε την πόρτα;» (Ποιος εργαζόμενος δεν επιθυμεί την επαγγελματική του εξέλιξη).

14. Η Ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτή στο Επαγγελματικό Λύκειο λειτουργεί σαν ‘’επανεκπαίδευση’’, αφού όταν οι απόφοιτοι των συναφών ειδικοτήτων του τομέα Υγείας & Πρόνοιας, διαπιστώσουν ιδίοις όμασι ότι αποτελούν μέρος των χιλιάδων ανέργων. Τότε ενήμεροι από την αγορά εργασίας, έρχονται στην Β' Τάξη της Νοσηλευτικής και λαμβάνουν την ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτή, για να αλλάξουν προς το θετικό τη ζωή τους ως εργαζόμενοι.
 

15. Ευκολονόητο είναι, πως εκτός από τους χιλιάδες καθηγητές ειδικοτήτων Ιατρικής - Νοσηλευτικής, κλπ) που διδάσκουν στην ειδικότητα (που πάντα έχει ανάγκη από καθηγητές), διδάσκουν και αρκετές χιλιάδες καθηγητές ‘’γενικών μαθημάτων,’’ που θα αποτελεσουν_άμεσο πρόβλημα για το Υπουργείο, χωρίς την Ειδικότητα του Βοηθού Νοσηλευτή στα ΕΠΑΛ. Πως θα απορροφηθούν και πόσοι ακόμη θα χωρέσουν στις διευθύνσεις του υπουργείου και στα γραφεία εκ/σης; Αυτοί δεν θα είναι «πλασματικά εργαζόμενοι;»

16. Επίσης στην άποψη ότι μια Ειδικότητα που έχει δύο ημέρες Νοσοκομείο δεν έχει θέση ΕΠΑΛ, παραθέτουμε την πρόταση μας στο Π.Ι με ενίσχυση των εργαστηρίων και μία ημέρα Νοσοκομείο όπως όλες οι ειδικότητες, (εξάλλου στην άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, επιπλέον της σχολικής τους φοίτησης κάνουν 6 μήνες πρακτικής άσκησης σε καθημερινή βάση για να λάβουν επάρκεια), αυτό είναι το σημαντικό πρόβλημα που δεν λύνεται.;


17. Η Νοσηλευτική όπως και η Ιατρική (και καμία άλλη ειδικότητα Υγείας) παρέχει ειδικότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα του Τομέα Υγείας & Πρόνοιας, όπως (Παθολογική, Χειρουργική, Ψυχιατρική, Παιδιατρική. Αιμοδοσία. Ακτινοδιαγνωστική. Αναισθησιολογία. Πληροφορική, Κέντρων Υγείας, ΜΕΘ, Νεφρολογίας, κλπ), έτσι ώστε αναλαμβάνει άμεσα και εξειδικευμένα στο να καλύψει πολλές από τις επιθυμίες των υποψηφίων μαθητών στα ΕΠΑΛ σε ιιια ειδικότητα που θα επιθυμούσαν, και επιπροσθέτως, παρέγει υψηλό επίπεδο επιστημονικής γνώσης, ώστε όσοι επιθυμούν να επιλέξουν και άλλες ειδικότητες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να έχουν:
1. Το πλεονέκτημα της γνώσης των μαθημάτων κάθε ειδικότητας.
2. Την δυνατότητα ποικιλίας επιλογής σχολών της Τρ/θμιας Εκπ/σης .
3. Την επιλογή άμεσης επαγγελματικής απορρόφησης σε δημόσιο και ιδιωτικό
τομέα.
4. Άμεσα εργαζόμενους που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας
και την αύξηση του ΑΕΠ.

Για τα εξαιρετικά αυτά πλεονεκτήματα, η Ειδικότητα του Βοηθού Νοσηλευτή πρέπει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, ώστε η πολιτική του Υπουργείου να επιτύχει μια ορθή μεταρρύθμιση , με ευφυείς δυνατότητες, στον Τομέα Υγείας των ΕΠΑΛ.
 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
ΠΣΕΝΔΕ ΠΕ 18